laupäev, 25. aprill 2009
Mida sisaldab üks Selveri Itaalia nuudlisalat ? Nõrganärvilistel mitte lugeda.
Lisaks pastale , õunale ja vorstile sisaldas see veel.. E-d tähestiku järjekorras:
E211 – Naatriumbensoaat.
Omadused: Säilitusaine. Sünteetiline. Kõige efektiivsem pärmiseente, hallituste ja bakterite vastu happelises keskkonnas.
Kõrvalmõjud: Üks tavalisematest kõrvalmõjusid tekitavatest lisaainetest. Allergilist nohu põdevatest patsientidest reageerivad bensoaatidele 2,5%, astmaatikutest 12% sümptomite ägenemisega. Võib tekitada peavalu ja migreeni ning maoärritust. Arvatakse, et tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Aspiriinile ülitundlikud võivad reageerida bentsoaatidele. Kassid ei talu seda ainet tõenäoliselt maksa puuduliku ainevahetuse tõttu. Ülivilgastel lastel halvendab sümptome.
Laboratooriumikatsed on näidanud, et DNA kahjustumise tagajärjel võivad tekkida Paerkinsoni tõbi ja maksatsirroos.
Sheffieldi ülikooli molekulaarbioloog Peter Piper väitis, et naatriumbensoaat kahjustab raku energiasüsteemiks oleva mitokondri DNA-d. "Mitokonder tarbib rakule energia tootmiseks hapnikku, kuid kui seda kahjustatakse, siis see võib viia kogu raku rivist välja," sõnas Piper.
Naatriumbensoaati on säilitusainena kasutatud aastakümneid ülemaailmses 74 miljardi dollari suuruse käibega karastusjookide äris.
Varem on naatriumbensoaati seostatud vähiriski kasvuga. Kui aine seguneb C-vitamiiniga, tekib benseen, mille puhul on tõestatud vähki tekitavad omadused. Piperi sõnul on naatriumbensoaadi ohutust näitavad katsed vananenud ning korraldada tuleks uued, rangemate meetoditega katsed.
http://www.dailymail.co.uk/health/article-458011/Chemical-soft-drinks-wreck-childs-DNA.html
E260 – Äädikhape
Ainuke kahjutu ühend. Kasutatakse konserveerimisel nn. hea tava reeglite kohaselt
Omadused: Säilitusainena või pH-regulaatorina.
Kõrvalmõjud: Pole teada.
E301 - Naatriumaskorbaat
Omadused:Sünteetiliselt valmistatud C vitamiin. Antioksüdant.
Kõrvalmõjud: Puuduvad, kuid kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive.
E407 - Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad.
Omadused: Paksendaja, zheleeriv aine, stabilisaator
Kõrvalmõjud: 1981 kirjutas "Lancet" (Ingl.), et karrageen võib olla põhjuseks koliidile ja soolestikuvaevustele. Lõhustatud karrageen on EU- maades keelatud. Häirib immuunsüsteemi. Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid.
E412 - Guarkummi
Omadused: Paksendaja, stabilisaator.
Kõrvalmõjud: Võib tekitada allergilist puudutusaurtikaariat ja medikamentidesse lisatuna gaase ja kõhulahtisust.
E450 – Difosfaadid
Omadused:Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja.
Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive.
E451 – Trifosfaadid
Omadused:Sekvestrant, happesuse regulaator.
Kõrvalmõjud: Pole teada.
E621- Naatriumvesinikglutamaat
Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja.
Kõrvalmõjud: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele.
E1422 – Paksendaja. Kasutatakse paljudes kohtades. Täpsem info puudub.
PS! Singis on nendest E-st 6 ja majoneesis 2.
Jääb üle 2 varianti. Kas hakkama meeletult uurima, mida tarbida või parem mitte toote ümbrisele tähelepanu üldse pöörata.
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar